TBS-KLINIEK: OVER GEKKEN EN GEKKIES

TBS-KLINIEK: OVER GEKKEN EN GEKKIES

    Chantal: “Gelukkig ken ik weinig angst, anders kon ik het werk niet doen wat ik nu doe. Willen jullie weten wat?   

“Ik werk in Futurissimo; ja, in Futurissimo; ik werk met levensgevaarlijke mannen die een of meer vrouwen hebben verkracht, of mishandeld en soms zelfs iemand hebben vermoord. Of ik dat eng vind? Ja, in het begin wel. Dat soort mannen zijn vaak best gespierd, en meestal een stuk groter dan ik en mijn collega’s. Maar weet je wat het is: het geeft een fijn soort spanning: net zoals de achtbaan in de Efteling; ik vind het eigenlijk wel een beetje een prettig gevoel dat het altijd mis kan gaan. Ja, wat jullie zeggen: een beetje verslaafd aan constante adrenaline shots, inderdaad, niet anders dan een testpiloot of een Formule 1 coureur. Die balanceert ook iedere dag op het randje van de dood, en wil steeds de grenzen verleggen.

“Ik verleg mijn grenzen ook steeds: door de kerels die aan mij zijn toevertrouwd steeds wat meer vrijheid te geven. Inderdaad dat soort spanning: ik kan eigenlijk niet meer zonder. Of ik weleens bang ben dat er iets gebeurt? Ja, daar hou ik wel rekening mee; maar dat is precies die fijne spanning waar ik op doel.

“En of ik mij verantwoordelijk voel voor de veiligheid van de gewone mensen zoals laatst toen Jan X. niet terug kwam van verlof voor een bezoek aan zijn zieke oma? Nou nee, want als er iets ‘gebeurt’ is er slechts één verantwoordelijk, en dat is de dader zelf.

“Maar nu jullie daar toch over beginnen, weet je wat ik ook zo interessant vind in mijn werk? Veel dingen waar we me bezig zijn, staan vroeg of laat in de krant. Ja, in die zin is ons werk te vergelijken met politie of brandweer. Wat zeggen jullie? Ben ik te vergelijken met een pyrománe brandweerman? Hoezo? Nee hoor, dat niet. Toch??”

(N.B. De beschreven scène dateert van 10 jaar geleden  bij een coaching instituut voor mensen die van baan wilden wisselen in Amsterdam-Zuid; maar werd pas recent opgeschreven na de moord in Den Dolder; de namen Chantal en Futurissimo zijn wel gefantaseerd).

Bovenstaand artikel staat met wat andere woorden ook op de site van  http://verenoflood.nu/  16.10.2017

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in SOCIALE COHESIE en getagged met . Maak dit favoriet permalink.
%d bloggers liken dit: