IMPRESSIE VAN GEZELLIGE EN NUTTELOZE ANTI-TRUMP DEMO IN BRUSSEL

   IMPRESSIE VAN GEZELLIGE EN NUTTELOZE ANTI-TRUMP DEMO IN BRUSSEL

De zomerse vooravond van het Hemelvaart-weekend lokte duizenden demonstranten naar Brussel – zelfs uit Amsterdam zoals Sadet Karabulut van de SP en haar kompanen -.)1  

Ook de Nederlandse solo-demonstrant die ik eerder zag bij het verkiezingsbezoek van Rutte aan Breda was naar Brussel afgereisd.

Er waren in totaal zo’n 10.000 manifestanten, waarvan de meesten zo slim waren om het eerste onderdeel, de toespraken, te skippen. Zelden zoveel kretologie gehoord.

Zoals gebruikelijk in de 21ste eeuw had links weer lithanieën van klachten, doch geen oplossingen. Opvallend veel jonge vrouwen voerden het woord. Helaas was het onderwerp Trump-Navo voor hen wat te hoog gegrepen. Hoorde o.a. (samengevat) “Trump is een oorlogszuchtig mannetje. Het enige wat hem interesseert is oorlog voeren, daarom wil hij 2% extra geld en riep hij de Navovergadering bijeen”. De twee-jaarlijkse Navo vergaderingen met de regeringsleiders staan uiteraard al jaren van te voren in de agenda, en het was vooral de Democratische regering van Obama die Kerry alle Navo-landen langs stuurde om het normale 2% bijdrage pad te effenen voor H. Clinton.

Maar who cares, wie luisterde er behalve de veiligheidsdiensten? Veel speeches waren overigens überhaupt niet te begrijpen voor telkens een andere kleine helft van de aanwezigen, want veel Belgen spreken slechts Vlaams of Frans.

Ook de internationale pers en andere media hadden een taalprobleem. Had niet de indruk dat de honderden aanwezige journalisten, t.v.-ploegen en (pers)fotografen moeite deden zich te verdiepen in de motieven van de Brusselse manifestanten.

Het blijft opvallend dat met al die zogenaamd hooggeschoolden van tegenwoordig er relatief veel minder demonstranten zijn die kunnen verwoorden waar hun organisatie voor staat. Namen als Marx, Mao of Marcuse zijn niet hun politieke idolen. Maar wie wel?

De stemming zat er echter lekker in. Veel mensen zoals politici, vakbondsbestuurders en honderden bestuurders en personeelsleden van gesubsidieerde stichtingen stonden in de baas z’n tijd gezellig in de zon te babbelen. Er waren uiteraard ook veel militanten, dat noemen wij vrijwilligers. In België ontvangen vrijwilligers vaak een dagvergoeding die niet veel minder is dan het minimumloon. Vanwege de tweetaligheid, de drie Gewesten en de Soros-subsidies kent België een zeer breed middenveld. Maar het is wellicht het enige juiste overheidsbeleid om de sociale cohesie te bewaren in een land met zoveel buitenlanders. Op de foto de delegatie van Amnesty International verkleed als Vrijheidsbeelden.

Er was ook een groepje politici van Die Linke uit Aken e.o. naar Brussel afgereisd. De Duitsers deden hun reputatie eer aan: inhoudelijk en to the point. Daar hebben ze wel plenty tijd voor, na het recente verkiezings debakel.

  

Het vrolijkste gezelschap was Mertens met zijn PVDA (die zijn een stuk linkser dan onze SP).  Veel mensen zijn op zoek naar geborgenheid door het wegvallen van de oude sociale structuren. ) 2  Mertens heeft het duidelijk goed begrepen: niet zuur/verbitterd links, maar jeugdherbergachtige blijheid en gezellige (socialistische) meezingers. De Belgische sociaal-democraten van SP-A en PS gaan teleurstellende verkiezingen tegemoet.

Maar, zoals ook op de diverse You-tube video’s is te zien, de deelnemers waren bepaald geen ‘afspiegeling van de maatschappij’. Wel waren er groepen allochtonen die de manifestatie ge/misbruikten om hun ‘normale’ eisenpakket weer eens in de étalage te zetten. Zo waren er aanhangers van de Koerdische terrorist Öcalan, opposanten tegen de dictatuur van Erdo, arabisch-achtige mannen met een bordje met Arabische letters die ik niet kan lezen, de onvermijdelijke Pally’s, en een groot gezelschap dat Cuba verheerlijkt.

     

De tocht door de binnenstad verliep naar mijn waarneming zonder ernstige incidenten. Helaas waren er wel wat ‘jongeren’, ‘bekenden’ van de politie, die ineens rotjes en rookbommen tussen het publiek wierpen. De politie trad om tactische redenen niet op, maar hun kerfstok heeft er een streepje bij.

Weet niet of dat nog werd opgemerkt door de waarnemers van de OVSE, die op het verzamel/party-terrein de boel in de gaten hielden alsof het een oorlogszone betrof. Hun aanwezigheid lijkt me niet in overeenstemming met hun huidige taken; maar het is in lijn met andere ambitieuze plannen van de nieuwe directie “to make the  OVSE great again”.

Nicolette Geveke.

) 1  https://www.youtube.com/watch?v=2Zk1eNuTMiM

) 2 https://polderland.wordpress.com/2017/01/06/de-nefaste-tachtiger-jaren/

Bovenstaand artikel staat met wat andere woorden ook op de site van  http://verenoflood.nu/  29.05.2017

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in SOCIALE COHESIE en getagged met . Maak dit favoriet permalink.