ERASMUS BEURS LEIDT TOT VERLIES MOREEL KOMPAS

compass-1129185_960_720 ERASMUS-BEURS LEIDT TOT VERLIES VAN HET MOREEL KOMPAS

Uit onderzoek van de Columbia Universiteit zou blijken dat mensen die een tijdje doorbrachten in het buitenland ‘moreel flexibeler’ worden, d.w.z. meer geneigd tot liegen, meldt deze maand het Journal of Personality and Social Psychologie. ) 1

“The dark side of going abroad: How broad foreign experiences increase immoral behavior.” 

In het resumé wordt gesteld dat tot dusverre alleen werd gesproken over de positieve kanten van een verblijf in het buitenland, maar dat door de grote toename van globalisering het belangrijk is om ook de negatieve kanten te belichten. En dat is schrikken.

Welke methode men ook gebruikte voor het onderzoek: experimenteel, longitudinaal of correlationeel, telkens bleek dat verblijf in het buitenland weliswaar het denkkader openbreekt en dat men creatiever wordt, maar dat de flexibiliteit ook toeneemt ten aanzien van morele grenzen, die worden gerelativeerd zodat immoreel gedrag toe neemt.

De constatering van deze morele erosie is inmiddels gebaseerd op acht studies met meer dan 2000 deelnemers. Die vervaging van morele grenzen bleek bovendien in alle onderzochte groepen: niet alleen jongeren zoals scholieren of studenten, maar eveneens bij hoogopgeleiden en volwassenen van middelbare leeftijd van diverse origine. Het moreel verval kent tot overmaat van ramp een breed spectrum.

Als dit allemaal waar is, dan verklaart dat een deel van de problemen waarmee onze ambtenaren worden geconfronteerd bij de triage en intake van asielzoekers en andere migranten; en is er nog meer reden tot zorg over inburgering van nieuwkomers. Het lijkt me interessant als  ook onderzocht zou worden of dit moreel verval zich ook voordoet als men niet fysiek, doch mentaal in een ander land vertoeft, zoals sommige bezitters van een schotelantenne?

Nicolette Geveke.

) 1 “The dark side of going abroad: How broad foreign experiences increase immoral behavior.”  Lu, Jackson G.; Quoidbach, Jordi; Gino, Francesca; Chakroff, Alek; Maddux, William W.; Galinsky, Adam D.

Journal of Personality and Social Psychology, Vol 112(1), Jan 2017, 1-16. http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=buy.optionToBuy&id=2016-61714-001

Bovenstaand artikel staat met wat andere woorden ook op de site van  http://verenoflood.nu/  13.01.2017

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in EU, SOCIALE COHESIE en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.