GEITEN IN HET TURKSE CONSULAAT: TENTOONSTELLINGSRECENSIE

RIMG1503   GEITEN IN HET TURKSE CONSULAAT:          TENTOONSTELLINGSRECENSIE

De vijftigste verjaardag van het Turkse Consulaat te Brussel wordt opgeluisterd met een schilderijen expositie van de Turkse kunstenaar  Akdoğan Topaçlıoğlu, met als titel ‘Mijn witte geit en mijn zwarte geit ‘.) 1 , ) 2   

Had verwacht dat de thematiek twee bronnen van Turkse welvaart zouden zijn: de witte geit die in het algemeen staat voor de productie van dure angorawol voor de rijken  en de zwarte Anatolische geit, het symbool van de ‘poor mans cow’.

Echter, volgens het foldertje werd Topaçlıoğlu (1959) als kind getraumatiseerd toen hun geliefde huis-geit er aan moest geloven toen op een kwade dag aan onverwachte gasten een maaltijd moest worden geserveerd.  Sindsdien is Flappie niet meer uit zijn gedachten.

Topaçlıoğlu schildert schetsmatig en (anders dan op bijgaande afbeelding) )3 vooral in zomerkleuren en laat meestal veel wit van het canvas zichtbaar. Het ziet er eigenlijk heel  westers uit, maar doordat een vijfde deel van het geschilderde oppervlakte vaak in winterkleuren is, heeft het toch ook wat exotisch.  Het werk harmonieert naar mijn smaak prima met zowel Ektorp als Klippan.

Maar past de thematiek wel bij de nieuwe Turkse revival? Het ziet er zo onschuldig uit:

De geiten op de schilderijen lijken te galopperen als waren het paarden. We zien ook vaak een donkerharige vrouw. Maar alles wordt duidelijk als we die vrouw zien met de kop van de geit op haar schoot.

Akdoğan Topaçlıoğlu werkt kennelijk in de traditie van de Westerse schilderkunst en toont ons een moderne Turkse variant op de  eenhoorn: het erotische fabeldierdier dat alleen gevangen kan worden door een maagd, en dus eeuwenlang geliefd was in de Christelijke iconografie.

En dus is mijn conclusie dat de kunstenaar die in Ankara woont, zijn blik op het westen heeft.

Of heb ik er niets van begrepen, en zien Turken er iets heel anders in, en geldt ook hier East is East and West is West? ) 4.

N.G.

) 1. http://akdogantopaclioglu.com

) 2. Voor de jongere lezers: Een halve eeuw geleden nam de legale en illegale gast-arbeider immigratie vanuit Turkije (en Marokko) naar West-Europa dermate toe dat de consulaire activiteiten werden losgekoppeld van hun ambassade. https://polderland.wordpress.com/2014/02/26/de-eu-en-immigratie-uit-turkije-en-marokko-als-wapen-in-de-koude-oorlog/  Het massatoerisme naar Turkije is veel recenter.  In 2014 bezochten 1,3 miljoen Nederlanders Turkije.

) 3. http://akdogantopaclioglu.com/keciler.html

) 4. disclaimer: heb helaas zelf geen kennis van Turkse taal, en kon die dag op het consulaat niet terecht met de middelbare-school talen.

Bovenstaand artikel staat met wat andere woorden ook op de site van  http://verenoflood.nu/  14.05.2016

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s