BRUSSELAARS ‘AANBIDDEN’ EU-VLAG

15 12 foto synagoge brussel met eu vlag           BRUSSELAARS ‘AANBIDDEN’ EU-VLAG

Hoewel Israël eind november de diplomatieke betrekkingen heeft opgeschort met de EU instellingen die zich bemoeien met de Palestijnse perikelen )1 , kijken  Brusselaars op de sabbath nog steeds idolaat naar de EU-vlag die prominent  de bimah  van hun synagoge ontsiert.

Die vlag-plaquette werd  in 2008 bevestigd in de belangrijkste Belgische synagoge door  Manuel Barosso, de toenmalige voorzitter van de Europese Commisie ,  in tegenwoordigheid van  o.a. ambassadeurs en religieuze autoriteiten uit heel Europa en gezamenlijk werd er toen gebeden voor een mooie toekomst voor de EU. )2

België kent  geen scheiding van kerk en staat, en ook de EU heeft kennelijk  weinig op met de ideeën van de Verlichting en de Franse Revolutie. )3 Bovendien zijn er nog steeds  slechts weinig Brusselaars (wiens brood men eet, diens woord men spreekt) die de EU im Frage stellen. 

Vijf jaar later bracht de Portugees Barosso een bezoek aan de Portugese Synode in Amsterdam. Hij was kennelijk goed op de hoogte (gebracht) van de verschillen in religieuze mores in België en Nederland, want in 2013 werd het  gewoon een privé bezoek zonder cadeautjes.

En ook hier blijkt hoe verschillend  zelfs buurlanden in  Europa zijn. En ook daarom past de EU niet bij ons Nederlanders.

N. G.

) 1 http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2015/11/israel_donder_op_eu.html

) 2 http://m.noella1.com/pages/l-unification-suite-2.html?version=mobile

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in EU en getagged met . Maak dit favoriet permalink.