IS POSTBEDRIJF UITKIJK CRIMINEEL?

   IS POSTBEDRIJF UITKIJK CRIMINEEL?

We hadden zo’n aardige postbode.
Altijd kwam Hot op tijd en geen moeite was hem te veel: de hele dag door stopte hij de post in de brievenbus.
Nou ja, er was wel één flink minpunt: toen de buurman een paar weken in het ziekenhuis lag, had hr. Mail diens brievenbus dicht gekit, en ingebroken in diens huis om alle oude post die nog rondslingerde of netjes in het archief was opgeborgen te jatten en zomaar te vernietigen.

U begrijpt hoe verdrietig buurman was dat hij brieven van zijn dierbaren kwijt was en vooral omdat zijn vertrouwen in de medemens sterk was geschokt door die achterbaksheid.
Een tijdje geleden ging Hot Mail plotseling met de vut en werden we overgeleverd aan diens jonge collega Out Look. Die houdt nogal van veranderingen. Toen we even niet goed opletten had hij de hele brievenbus verbouwd. Bovendien heeft hij een ziekelijke drang tot communicatie en vraagt voortdurend naar onze voorkeuren, helaas juist op momenten dat we vooral gefocust zijn op het lezen van een nieuwe brief. Hij vindt zijn persoontje belangrijker dan het werk waarvoor hij is ingehuurd. Soms opent hij zelfs onze brieven om te zien welke reclamefolders bij ons in de brievenbus moeten. Hij zeurt ook steeds of we onze brieven willen delen met de buren en anderen die onze naam kennen. Trouwens onze naam beviel hem ook al niet en die hebben we toen moeten veranderen.
Gewoon even naar de brievenbus lopen is er niet meer bij. We worden door Out steeds gedwongen na te denken. Hij dringt ook steeds verder ons privéleven binnen. Als we ons niet hadden bezondigd aan een leugentje om bestwil, kende hij ook al onze geboortedatum en de meisjesnaam van grootmoeder. De postbode wilde vorige week alleen nog maar post bezorgen als we hem ook nog ons telefoonnummer gaven. Hij beweerde dat dat voor onze eigen veiligheid was. Wij geloven dat niet, wij vrezen dat hij onze privacy niet zal respecteren en dat wij in de toekomst telefonisch zullen worden gestalkd door Out of zijn familieleden. Omdat hij dreigde om net zoals indertijd bij onze buurman de reeds ontvangen post weg te roven, zijn we voor zijn chantage bezweken.
Maar inmiddels vinden we die nieuwe postbode eigenlijk een schurk en zeker een grote bemoeial. En eigenlijk vertrouwen we hem steeds minder. We maken zelf wel uit of en hoe we onze documenten willen beschermen.

Waarom mag die virtuele postbode zich met van alles bemoeien? Dat mag de echte postbode ook niet. Die is bovendien juridisch gebonden aan het briefgeheim. Waarom geldt dat niet voor email?

Waarom ziet men elektronische post als inhoudelijk andersoortig dan echte brieven?

Is dat niet m.m. dezelfde denkfout die al eerder door malafide lobbyisten in de hoofden der EU-politici is gebracht zoals bij het gelukkig (voorlopig) gestrande ACTA-wetsvoorstel over copyrights en auteursrechten, maar dat nu via de achterdeur van de TTIP onderhandelingen weer terug is als bedreiging van onze vrijheid van meningsuiting: nl. valselijk beweren dat er een verschil zou zijn tussen b.v. andermans gedicht via de telefoon voorlezen aan een vriend, of dat gedicht over te pennen en per PTT te versturen enerzijds, en anderzijds het overtypen van dat gedicht en het per email te versturen.

Microsoft en kornuiten hebben een monopolie.
En een van de kerntaken van de Staat is de bescherming van het individu tegen monopolisten zoals nutsbedrijven. De oplossing is ook hier niet meer concurrentie, doch fatsoenlijke regelgeving. En ook hier laat onze overheid de burger in de steek.

(zie b.v. allestoringen.nl/outlook)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in PRIVACY en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.