DE EU CREËERT HONGER EN MIGRATIE

15 12 palmboom klein     DE EU CREËERT HONGER EN MIGRATIE

De Europese Commissie heeft 2014 uitgeroepen tot het jaar tegen de voedselverspilling.

Hoe bizar ! Want de EU is in al zijn geledingen wereldwijd juist zelf de oorzaak van honger en ondervoeding vanwege een scala aan foute wet- en regelgeving.

Momenteel verdwijnt al 65% van de Europese plantaardige olie, 50 % van het Braziliaanse suikerriet en 40 % van de Amerikaanse mais verplicht in onze benzinetank, omdat dat volgens de EU goed voor het milieu zou zijn.

Die oliehoudende gewassen zouden echter volgens sommige berekeningen 100 miljoen mensen kunnen voeden. Maar het is nog erger want het opstoken van voedsel in onze auto drijft ook de prijs op van voedsel voor de armen in de derde wereld en ook bij ons. Dat wordt nog versterkt doordat door het rigide percentage bijmenging het economisch ventiel van de prijselasticiteit niet functioneert. En trouwens, waarom is die biobrandstof verplicht? De EU is beweerdelijk toch voor marktwerking en concurrentie, waarom mag de consument dan niet kiezen en waarom mogen de benzinemaatschappij niet met elkaar concurreren door wel of geen voedsel in de benzine te doen? Nieuwe berekeningen tonen inmiddels aan dat het gebruik van die biobrandstof contraproductief is. En een volle tank met biobrandstof op basis van graan consumeert in een dag meer dan een mens in een heel jaar. Maar we kunnen trots zijn op onze regering, want samen met Denemarken en Zweden hebben we de kat de bel aangebonden. Helaas vooralsnog zonder resultaat want bij Frankrijk, de PIGS en het Oostblok lopen we tegen een muur op, en moeten we er mee doorgaan in strijd met onze democratische wensen.

De rest van het verspilde voedsel, dat is per dag rond 10 miljoen ton, wordt in de derde wereld vooral veroorzaakt door slechte bewaar- en transportcondities. Daarom zou – als we al ontwikkelingshulp geven – het bouwen van graansilo’s en koelhuizen een prima zakelijk èn moreel correcte investering zijn.

Soms lukt het mensen in Afrika wel om een rendabele voedselproductielijn op te bouwen, maar dat gaat vaak niet erg lang goed vanwege de door de EU gedwongen vrijhandelsakkoorden via bv een EPA (Europees Partnerschap Akkoord), die het leegvissen van traditionele visgronden en het dumpen van overzees voedsel door in de EU gevestigde bedrijven faciliteert.

Bij ons gaat veel verloren door de veel te stringente EU-richtlijnen over de cosmetiek van tomaten of bananen en de uiterste verkoopdatum van verpakt voedsel.

In de veeteelt is het zo mogelijk nog idioter. Onze voorouders zijn indertijd varkens gaan houden om groente, vruchten en eiwitten die niet (meer) voor menselijke consumptie geschikt zijn te recyclen in vlees.

Maar geschrokken van de inmiddels gelukkig weer verdwenen gekkekoeienziekte en de sterfgevallen door Creutzfeldt-Jakob heeft de EU, anders dan bv Zuid Korea, Taiwan en Japan, die logisch traditie verboden en verordonneerd dat waardevol voedselafval van restaurants, huishoudens en supermarkten zoals b.v. sandwiches moet worden vernietigd of inefficiënt getransformeerd in brandstof. En dus verplicht de EU om voor onze varkens, die net als mensen en kippen omnivoren zijn, 40 miljoen ton sojaschroot te importeren uit daartoe verwoeste natuurgebieden in Brazilië, Paraguay en Argentinië en dat is niet alleen een grote verspilling maar ook een aanslag op het regenwoud en biodiversiteit.

Hoe gek kun je zijn !!! Gekkekoeienziekte heeft uiteraard niets van doen met varkens, maar met herbivore koeien die tegennatuurlijk werden gevoerd met vlees van hun familieleden.

En dan het drama in de visserij: om aan allerlei EU regels te voldoen qua soortbescherming, kwantiteit en formaat wordt 65% van de gevangen vis in de EU meer dood dan levend weer overboord gekieperd.

De EU plannetjes voor school lunches zijn in dit perspectief ook al geen goed idee, want in voorbeeldland Engeland belandt een derde in de vuilnisbak.

Als de mede door de EU veroorzaakte verspilling zou verdwijnen, zou er genoeg voedsel zijn voor zelfs 150 % van de wereldbevolking. Maar nu is er door het verspillende en onlogische EU-beleid juist steeds meer landbouwareaal nodig.

Daarom kopen investeringsmaatschappijen, banken en andere multinationals grote gebieden op in Afrika en Azië voor prijzen die variëren van 10 tot 250 euro per hectare. Ter vergelijking in Nederland kost een hectare tussen de veertig en zeventigduizend euro. Er zijn jaren dat in Afrika goede landbouwgrond ter grootte van Frankrijk door buitenlandse investeerders wordt opgekocht. Zo verliezen miljoenen mensen in de derde wereld door toedoen van de EU hun middelen van bestaan.

Dat is een drama voor de lokale bevolking. Ze zijn vaak door niet goed na te denken en/of onder pressie van corrupte gemeenteraden hun land en dus hun inkomen kwijt, want die 25 euro voor twee hectare is natuurlijk zo op en ze worden vaak ook nog afgesloten van drinkwater omdat dat dan alleen nog maar voor irrigatie is.

Ook in Azië veroorzaken we malheur: In Indonesië lopen inmiddels 6000 rechtszaken tegen uitbreiding van het palmoliearsenaal.

En dan is het natuurlijk niet gek dat die nieuwe landlozen hun geluk elders moeten zoeken: dat Cambodjanen in bootjes stappen en koers zetten naar Australië, en dat mensen uit Afrika aan een lange tocht door de Sahara beginnen om met een gammel bootje naar Lampedusa te varen.

En de EU gaat daarom maar door met het uitbreiden van Frontex en zet momenteel en passant weer een nieuwe stap richting een totale eenheidsstaat met het nieuwe controle orgaan EUROSUR dat stiekem het Schengengebied territoriaal en functioneel vergroot. En dat alles vanwege een probleem dat de EU nota bene zelf heeft gecreëerd. Dat is permanent dweilen met de kraan open.

Wat een drama voor iedereen!

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Laten die EU parlementariërs zich bedotten door positief klinkende woordjes als bio, duurzaam en milieu of is er sprake van niet gemelde neveninkomsten?

Nicolette Geveke.

N.B. Bovenstaande cijfers zijn slechts indicatief.

 

 

This entry was posted in EU and tagged , . Bookmark the permalink.